Udda, men rolig ridövning

Jag tänkte visa övningen som Sara fick göra på sin senaste träning för mig. Det är i grunden markarbete, men med ett udda, men väldigt roligt inslag; att hoppa ut ur och tillbaka in i paddocken. Detta gör att träningen blir en blandning av markarbete, hoppning och lite ”derby-hoppning”.

Falsterbo derby – uthopp från banan

För att kunna göra denna övning måste man ju självfallet ha en ridbar yta utanför paddocken!

De olika färgerna som visar ridvägen är inte olika gångarter – hela övningen utförs i galopp – utan jag valde att göra dem i olika färger för att det inte skulle blanda ihop sig för mycket. På det här viset ser man vägarna tydligare.

Den gula sträckan visar början på övningen. Det är viktigt att hitta en god grundgalopp i balans för att kunna utföra övningen på ett korrekt sätt! Det gäller dessutom att i god tid planera sin ridväg för att få till en så bra sväng som möjligt eftersom man vill komma mitt på mittlinjen för att slippa vingla sig fram till bommarna/hindren eller att komma snett på. Målet är att komma mitt på bommarna och hålla hästen rak över hela serien.

I Saras fall valde jag att ha två galoppbommar (”studs” – markeras med röd färg) sedan ett galoppsprång fram till ett hinder (markeras med turkos färg), ett galoppsprång fram till en galoppbom, ett galoppsprång till hinder, ett galoppsprång till hindret som man hoppar ut ur paddocken över.

När man kommit ut ur paddocken ställer man sig i tvåpunktssits (lätt sits, fältsits – kärt barn har många namn) och rider på i ett friskare tempo och en något friare form fram till hindret som står utanför banan. Innan hindret tas hästen tillbaka något för att förbereda inför byte av galopp över hindret så att man landar i vänster galopp för att göra en volt för att sedan hoppa hindret igen och landa i höger galopp.

Därefter rider man återigen på i ett friskare tempo för att sedan balansera av innan insprånget tillbaka in i paddocken. Här är det viktigt att snabbt komma tillbaka i ett lugnare tempo och en högre samlingsgrad för att göra en balanserad serpentinsväng till hindret som står utmed den rosa linjen. Även här ska byte av galopp ske över hindret och en volt läggs för att hoppa hindret en andra gång. Denna gång landar byter man inte galopp utan fortsätter i vänster galopp/varv och kan därefter antingen avbryta eller direkt fortsätta för att göra övningen igen (den rosa linjen övergår i den gula).

Antal bommar och hinder kan man givetvis välja själv, likaså hinderhöjder och avstånd mellan bommar och hinder. Viktigt är att anpassa efter det aktuella ekipaget samt dagsform.

Tania Aalto – examinerad ridinstruktör
Erbjuder hopp- och dressyrlektioner (eventuellt lättare terränghoppning).
Har alltid en hel del häst- och ryttarutrustning (nytt och begagnat) till salu!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s