Dressyrövning – lösgjordhet, liksidighet

Tänkte visa en övning som jag själv red sist jag red dressyr och även den övning som Sara fick rida på sin senaste lektion. Denna övning syftar till att hästen ska vara/bli lösgjord och liksidig. Hästen ska alltså vara/tränas till att bli lika genomsläpplig åt bägge håll och ryttaren får träna på sin sits, balans och hjälpgivning. Dels måste man veta/lära sig vilka hjälper som ska ges och även kunna ge dem vid rätt tillfälle = tajming.

Förklaring till bilden:
Vi utgår från att banan är 20 m på kortsidan och att övning utförs i vänster varv. Långsidan blev oproportionerlig, men jag orkade inte ändra på det – haha. Men, bilden visar ju ändå ridvägen så längden på långsidan är oväsentlig.

Svart = medellinjen
Grått = kvartslinjen
Grönt = tiometers volt
Lavendel/ljusila = serpentiner (ha överseende med hur de är ritade)
Gult = hörnpassering
Rött = rakt spår

Röd punkt = mitten på kortsidan
Orange punkt = mitten på långsidan
Turkos punkt = utgångsläge för serpentin
Lila punkt = utgångs läge för volt
De gröna punkterna ihop med de blåa och turkosa punkterna symboliserar tangeringspunkterna för en tiometers volt

Utförande:
På bilden utgår vi som sagt från arbete i vänster varv. Börja med att trava runt fyrkantsspåret tills du hittar en bra takt och ett bra arbetstempo. Ni ska vara i balans och hästen ska lyssna på hjälperna.

Börja därefter med en tiometersvolt. Efter utförd volt gör en hörnpassering och gå därefter direkt in på två serpentinbågar som ska gå till och från kvartslinjen. Därefter hörnpassering och rakt spår till en halt på mitten av kortsidan. Upprepa därefter övningen.

Att tänka på:
Eftersom detta är en övning där det händer någonting precis hela tiden så kan den bli lite jobbig/stressande/förvirrande för en unghäst så den lämpar sig bäst för en häst som kommit så pass långt i sin utbildning att den förstår och svarar på alla hjälper och mentalt orkar med lite intensivare arbete.

Tania Aalto – examinerad ridinstruktör
Erbjuder hopp- och dressyrlektioner (eventuellt lättare terränghoppning).
Har alltid en hel del häst- och ryttarutrustning (nytt och begagnat) till salu!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s