Angående fyrverkerier

Jag såg precis en artikel som handlade om att man blev tvungen att avliva ett dräktigt sto då hon skadats så svårt när hon fick panik i boxen på grund av fyrverkerier.

NÄR ska detta otyg FÖRBJUDAS?!?! Hur många fler djur ska behöva dö? 💔😭

Och ni som säger att det är djurägarens ansvar att träna djuren så att de klarar smällare och/eller ordna en trygg miljö där de inte hör smällarna, eller rentav ge lugnande medel – TÄNK ett steg längre!

Ska alla behöva bygga ljudisolerade skyddsrum för sina djur? Och det tror ni bönder kan ordna till besättningar på hundratals djur??

Eller kostnaden att droga så många djur? För att inte tala om det praktiska kring att ge hundratals djur lugnande. Alla djur tål dessutom inte lugnande medel särskilt bra (t.ex. smådjur, getter och gamla djur) och därmed innebär även medlet en hälsorisk för djuret.

Och hur ska man träna de VILDA djuren? För det är ju inte bara tamdjur som kan bli rädda. Det finns bland annat fall där hundratals fåglar dött i en stad under nyårsnatten. Men, det betyder väl inget för er, antar jag. Bara ni får panga lite, det är ju det viktigaste. 🙄

Förutom skador och dödsfall så har man sett att dräktiga djur t.ex. hästar, kor, får m.fl. även pga stress kan komma i förlossning i förtid eller aborterna fostret. Kan tänka mig att detta sker även bland de vilda djuren.

Utöver detta så är skräpet en miljöfara och djur kan även få i sig detta skräp och dö p.g.a. det.

Dessutom innebär fyrverkerier en viss risk för oss människor också. Varje år skadas någon eller några (en del har till och med avlidit) p.g.a. fyrverkerier. Utöver det utgör fyrverkerier (och ljuslyktor) en brandrisk. Varje år orsakar fyrverkerier och ljuslyktor såväl gräsbränder som bränder i byggnader.

Så snälla. Tänk ett steg längre! För djurens, naturens och vår egen skull.


En reaktion på ”Angående fyrverkerier

  1. Instämmer 👍! Visst kan det se fint ut ( det är väl därför folk köper fyrverkerier ), men det är inte värt risken för allt elände, allt hemskt det kan ställa till med, för både människor och djuren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s