Frågestund

Ifall det är någon som missat det så har jag alltså öppnat upp för ”Frågestund” – dvs det är fritt fram för er att ställa frågor rörande mig, mina hästar eller hästar i allmänhet. Eller för allt i världen även annat! Jag har fått några jättebra frågor som jag härmed svarar på!

Har du tävlat de senaste åren?
Förutom några clear round tävlingar och två lokala dressyrtävlingar har jag knappt tävlat något alls de senaste åren på grund av alla skador och sjukdomar som både jag och hästarna råkat ut för. Dessutom har jag ju även en tendens att alltid ha projekthästar av något slag (unghästar, omskolningshästar, problemhästar) så det har ju också bidragit till att det inte blivit så mycket tävlande. Jag hoppas verkligen komma igång med tävlandet detta år.

Jag vill veta vad du har för mål med dina hästar, vet ju att du haft en del otur med skador osv. men vad är planen med dem om vi tänker oss skadefritt?! En och en? Tävling? Avel? Hoppning/dressyr?

Alice
 
Slutmål:
140 hoppning och Msv dressyr på tävling. På träning vill jag komma så långt man kan inom dressyren. Alice har helt klart kapacitet för de högsta klasserna i hoppning, men jag själv har inga ambitioner att hoppa högre än 140.

Vägen dit:
Ursprungliga planen för Alice såg ut så här:

3 år – 3årstestet
4 år – kvalitetsbedömning samt 4-årschampionatet i hoppning, träning i dressyr
5 år – Breeder’s Trophy samt lätta klasser dressyr
6 år – Breeder’s Trophy samt utveckling i dressyren
7 år – Scandinavian Open samt msv dressyr

Hela den planen raserades helt då vi nu ligger 1-1,5 år efter pga. hennes och mina skador och sjukdomar. Så den nya planen är lite mer flytande. Hon är i år 5 år och förra hösten (som 4-åring) introducerades hon till tävlingsvärlden genom två klubbtävlingar på hemmaplan. Även om det gick bra så insåg jag att hon är en väldigt känslig dam som lätt spänner sig så hon kommer att behöva tid att landa i sig själv. Eftersom hon är så talangfull vill jag inte förstöra något utan kommer istället skynda långsamt för att få ett hållbart resultat eftersom jag planerar att ha henne resten av hennes liv. Slutmålet är dock fortfarande detsamma, men jag bryr mig inte längre om att hålla någon speciellt tidsplan utan det blir när det blir.

Avel:
Det finns även planer på att ta föl på henne, men det är inget som kommer ske inom de närmsta åren som istället kommer ägnas åt träning och tävling.

Blixten
 
Slutmål:
120 (kanske 130) hoppning samt LA/MSV dressyr både träning och tävling. Det är även han som är tänkt att ta över som ”lektionshäst” efter Dacke (som ju ska säljas när han blir bra).

Vägen dit:
Det är mycket tillridning som gäller i första hand! Han har nog blivit felriden de senaste åren för han har såååå svårt att bli lösgjord och komma till korrekt arbete. När han väl blir lösgjord så rör han sig jättetrevligt och då känner man att han egentligen har en god ridbarhet, men tills man kommer dit är han spänd, kastar med huvudet, spänner ryggen osv. Så det blir ett litet projekt för mig, men det är ju sådant som jag tycker är roligt och jag har ju gjort det många gånger förut. Själva utbildningen av hästarna är ju det jag tycker är allra roligast med hästar och ridning, slutmålet är inte det som är viktigast för mig.

Dacke

Dacke kommer säljas när han blir frisk så där har jag inte lagt upp någon framtida plan. Skulle det av någon anledning inte bli så, utan att han blir kvar här så är det lättare lektionsridning samt träning inom akademisk ridkonst som gäller. Han har ju nu haft två stycken hovbensfissurer (en i varje framhov) och kommer troligtvis inte att hålla för hårdare träning och tävling längre så därför hoppas jag på att han kommer få ett nytt hem hos någon som vill ha en stabil hobbyhäst/läromästare att rida ut i skogen på samt lättare träning/tävling.

Tack för jättebra frågor! Jag hoppas du fick de svar du var ute efter? Jag ser fram emot att få fler frågor!! 

www.stensholmen.tk


6 reaktioner på ”Frågestund

 1. vad roligt att läsa 🙂 Jag fick jättebra svar på alla frågor 😀 Lite kul att du skriver ”inga högre klasser” o vill hoppa 1.40.. kära nån, jag som tycker det är döläskigt att komma över ETT HINDER på 1m 😉 Lite tråkigt kan man känna ibland då jag har en häst som både älskar och kan hoppa.. men men.. han får stå ut med mig! 😉
  Tycker du har så sund inställning till dina djur 🙂 Du kan ha höga och precisa mål men det får ta den tid det behöver, sånt gillar jag! Jag tänker likadant även om jag har betydligt lägre mål än du, och kanske kortare oxå… det är svårt att veta hur det ser ut om tre år tycker jag 🙂
  Lycka till med dina planer!! Ska bli roligt att följa er o jag hoppas du fortsätter skriva blogg om framsteg och motgångar 😀

 2. Vad bra att du blev nöjd med svaren! Jag kommer definitivt fortsätta skriva om såväl framsteg som motgångar, ska även försöka bli bättre på det (dvs uppdatera om hästarna oftare). Angående det där med höjder på hinder: man ska ju definitivt aldrig jämföra sig och sin häst med något annat ekipage, tycker jag. Alla har vi olika mål, kunskaper och möjligheter! För någon är 1 meter ett uppvärmningshinder medan för en annan är det en stor prestation. Och så SKA det vara!! Tycker inte man ska haka upp sig så mycket på höjden egentligen, utan vad prestationen betyder för just en själv och ens häst. Ett exempel:

  Kommer du ihåg skolmästerskapen på högstadiet? Jag deltog med både min egen ponny Wonderful Lady samt med syrrans varmblodstravare Baron Pride. Jag vann med Lady och fick 17,5 fel med Baron, men var ändå nästan mer nöjd med prestationen att överhuvudtaget fått runt Baron på en 90 cm bana utan att ha vägrat ut sig då han normalt sett vägrade ut sig oavsett om bommarna låg på marken eller låg på skållorna (medan att det nästan hade varit ”pinsamt” om jag INTE vann med Lady då det gått så bra på vanliga tävlingar)! 😉

 3. absolut har du rätt i det!! 🙂 Det som har blivit lite ”fel” i mitt huvud är dock att jag låg på max-nivå med min förra häst kan man väl säga.. Han hoppade som en kratta och var 10 år o hade aldrig hoppat banor innan jag köpte honom… Innan han diagnostiserades med artros hoppade jag banor på 1m med honom! Vilket egentligen var helt otroligt för den hästen med mottot: ”under över eller igenom” 😉 Han hade ingen teknik what so ever och lilla jag som inte är någon hoppryttare lyckades ändå komma dit tillsammans med honom. Det är jag ju helt otroligt nöjd med!
  Sedan köper jag en häst som KAN hoppa… Jag har väl för höga förväntningar redan från början och tror att jag kommer över 70-80 ganska lätt på honom (eftersom jag klarade det och mer med ninja-lluc ;)) Det jag inte räknade med (korkat såhär i efterhand) var att han ju såklart har ett helt annat rörelsemönster och skjuter mig som en katapult över hindren 😉 Jag tappar ofta balansen i landningen och blir rädd!! Helt plötsligt tycker jag det är döläskigt att hoppa 40cm. Nu sitter jag alltså och tre språng innan hindren kastar mig fram och tar ett rejält mantag! Det blir lite pinsamt, för mig själv! Jag kan lixom inte riktigt ta det 😉 Jag VET att jag behöver lära känna Darwins rörelser osv men det känns ändå som ett nederlag, även om jag med hjärnan vet bättre;) Jag jämför mig egentligen inte med andra ryttare utan bara med mig själv och ser att jag tagit ett rejält kliv nedåt. Jag jobbar på att släppa det för jag vet ju att allt kommer lätta när jag känner mig säker och mer van vid Darwin 🙂 och det ÄR inte så konstigt och inget nederlag…
  Sorry, nu tog jag över din blogg 😉 haha!

 4. Jobbigt när det blir på det viset. Jag tror det enda som gäller (som du säkert redan vet) är: ”Övning ger färdighet”. Du får ta och öva upp din styrka och balans/stabilitet, helt enkelt. Det kan du ju göra varje ridpass, med eller utan hinder, genom diverse övningar. Som sagt vet du säkert redan detta, men ifall någon annan läser som är intresserad så skriver jag några användbara tips ändå:

  Börja med att kontrollera längden på dina stigläder. Har man för långa stigläder blir det ofta svårare att hålla balansen.

  Använd gärna halsring om du känner dig osäker vid hoppning. Skonar hästens man om man är den som gärna tar mantag ofta och hårt!

  Rid mycket i lätt sits – i alla gångarter!

  Vid lättridning i trav, variera mellan antalet steg att sitta ner/stå upp (ex. Sitt ner ett steg, stå tre steg. Sitt ner två steg, stå ett steg. Sitt ner tre steg, stå två steg. Sitt ner ett steg, stå tre steg. Man kan variera precis hur man vill!)

  Hoppa ofta, men LÅGT!! Använd dig av markbommar, cavaletti och låga hinder 30-50 cm. Det bästa är att hoppa serier! Variera gärna även serierna (för såväl din som hästens skull) genom att ex. ha markbom – 50 cm – markbom – 50 cm – markbom, markbom – 30 cm – 50 cm – 30 cm – markbom, cavaletti – 50 cm – 50 cm – cavaletti, cavaletti, markbom – cavaletti – 40 cm – stigsprång på valfri höjd. Även här är alltså variationerna ”ändlösa”.

  Stressa inte fram något resultat!! Bara för att man tidigare klarat något innebär det inte automatiskt att man hittar tillbaka dit på tio sekunder. Detta gäller framförallt när man har bytt häst – man MÅSTE ge sig själv tid att hitta knapparna, samspel och balans ihop med den nya hästen. Har man dessutom blivit skrämd av någon anledning så får man nog helt enkelt acceptera att det kommer ta lite längre tid än vad man egentligen vill. Det viktiga är bara att inte ge upp utan att vara villig att göra jobbet för att hitta tillbaka!

 5. Hihi, precis som du säger… visst VET jag, men det är idiotsvårt ändå!
  Tack för jättebra träningstips, de ska jag ta åt mig! 🙂 Allt är övningar jag ägnat mig åt men faktiskt inte på min nya pålle så det var en välbehövlig påminnelse! och det sista stycket du skrev behöver jag nog höra ungefär 1000 ggr 😉 TACK! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s