Träna skänkelvikning, öppna & sluta

Här är en övning som är bra för att känna av om ryttarens hjälper och hästens lydnad sitter tillräckligt bra för att kunna växla mellan skänkelvikning, öppna och sluta samt att kunna rakställa hästen däremellan.

Värm upp med övergångar, stora böjda spår och serpentiner. Gå därefter över till att växla mellan stora och små böjda spår samt lägg till skänkelvikning. När lösgjordhet, takt och kontakt sitter går du över till att känna av öppna och sluta.

När du känner att du och hästen är redo kan du påbörja övningen.

Efter hörnpasseringen efter första kortsidan så kontrollerar du att hästen är rakriktad och rakställd och att du sitter mitt över hästen i balans. Gå därefter in i en öppna. Strax innan B/E (mitten på långsidan) rakställer du hästen för att sedan gå in i sluta. Innan hörnpasseringen så ska du rakställa hästen igen – gå alltså inte in i hörnpasseringen ur sluta.

Se inte kortsidan som enbart en transportsträcka utan rid lika noggrant från början till slut under hela ridpasset. Hur ska man kunna kräva att hästen ska prestera bra om man själv slarvar?

Byt varv genom att rida vänd snett igenom i skänkelvikning och upprepa sedan övningen i det nya varvet. Slarva inte med övergångarna och se till att bibehålla takt, balans och energi genom hela övningen. Både du och hästen måste vara alerta för att hinna med växlingarna. Ta hjälp av halvhalter för att bibehålla hästens uppmärksamhet.

Om denna övning går bra så kan du variera den. Du kan till exempel lägga till volter mellan öppna och sluta samt mitt i skänkelvikningen, som på denna bild:

Andra saker man kan göra för att variera sig är att lägga till volter på kortsidorna och/eller i hörnen, göra övergångar mellan de olika gångarterna, byta plats på öppna och sluta (sluta – rakställ – öppna), byta plats på sluta och skänkelvikning vilket ger övergångar från öppna till skänkelvikning och sluta på diagonalen (anpassa givetvis längden på linjen efter utbildningsnivå).

Många andra variationer går att göra, bara man har lite fantasi!

LYCKA TILL!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s