VIDEO: Miljöträning med Dingo & Alice ~ 7/3-16

image

Ursäkta LÅNGT inlägg…

Miljöträning är aldrig fel! Bägge hästarna fick träna på:

  • att gå i/på/genom massa bildäck.
  • gå på träplankor som bildade en ”mini-bro”.
  • göra diverse övningar över markbommar.
  • ”parkering” vid uppsittningspall.
  • att hälsa på (och jobba precis bredvid) en ”reflex-gubbe” gjord av en magasinkärra, sopkvast, reflex-ridtäcke, reflex-hjälmöverdrag och reflex-svansskydd.

Jag vet inte om man kan kalla det miljöträning egentligen, men kom inte på något bättre att kalla det. NH? Trickträning? Ledarskapsövningar? Tillitsövningar hade kanske varit ett bättre ordval, men sak samma!

Dingo var först ut. Han tvekade inte att gå fram till reflex-gubben, men nosade lite försiktigt på den när han väl kom fram. Däcken gick över förväntan! Han var lugn och tvekade i princip ingenting! Träplankorna klev han först över som om de vore markbommar, men med lite tydligare direktiv från mig så förstod han till slut vad jag ville.

Markbommarna är ju inte otäcka, eller konstiga på något vis eftersom de är så vana vid dem, men det som kunde vara lite konstigt var att jag bad om annat än att bara gå över dem som vanligt. Det kunde till exempel vara att göra fram- och bakdelsvändningar över dem, eller att till och med backa över dem.

Parkering vid uppsittningspallen har jag ju tränat på förut, eftersom jag alltid hoppar upp med pall (för min, hästens och sadelns skull), men det som var nytt var HUR han skulle parkera vid pallen. Detta är målet (öppnas i nytt fönster): https://youtu.be/gFD7rOUzgIk men steg ett är att få hästen att rätta till sig genom yttertygel och muntliga hjälper. Jag började med att använda mig av en longerlina på yttersidan och tygel på innersidan. Med hjälp av ytterygeln (i detta fall longerlina som löpte utmed hela hästens sida och bakom rumpan) och lite ”pussljud” (hahah) fick jag honom att förstå att han skulle komma till mig som stod på pallen och sedan rätta till bakdelen så att hans kropp var parallell med pallen. Det tog inte många försök innan han började förstå vad jag ville och då provade jag utan longerlinan och bara vanlig yttertygel och det gick nästan på första försöket! För varje gång som som jag gjorde det så gick det bättre och bättre!

Duktiga lilla gubben!

Alice reagerade ingenting på reflexgubben utan gick raka vägen fram och brydde sig knappt om att nosa på den först eftersom den var så ointressant. Däcken, däremot, ville hon helst bara gå runt – inte i eller på dem. När hon väl gick över så gick hon inte – hon hoppade. Detta fortsatte hon med några gånger så jag backade och höll mig till endast de yttersta däcken och lugnt insisterade på att hon skulle sätta hoven i en av dem. Det gick, men det var fortsatt svårt att få henne över alla däck utan att hon istället valde att hoppa över dem. Så jag spred ut dem istället så att hon skulle bli tvingad att åtminstone gå mellan dem och det gick ganska bra. Hon var inte så nöjd med situationen, men det gick.

Vid plankorna gjorde hon samma som Dingo – klev först bara över dem hela tiden och först vid riktigt tydliga direktiv så ställde hon sig på dem. Det var dock svårt att få henne att gå över ”bron” på det sätt som jag fick Dingo att gå på den, på grund av att hon är så mycket större än vad han är.

Markbommarna var ju inget nytt för henne heller, men hon tyckte att det var lite märkligt att hon inte bara skulle gå över dem och sedan vidare – som man brukar göra – utan att hon skulle stanna mitt över dem, göra vändningar och till och med backa över dem.

Lättlärd som hon är så gick pall-parkeringen bra även med henne! Hon lärde sig SÅ fort! STOLT över min fina stumpa! Jag avslutade faktiskt med lite barbackaridning i skritt och lite trav. Det var jättemysigt!

Tyvärr blev det inga bilder eller videosnuttar från pall-parkeringen, eller markbommarna då jag inte hade någon hand ledig.

Utrustning
Bägge hästarna hade rid-repgrimma (Hööks) på sig.
Dingos fleecefodrade regntäcke är köpt på Ge-Kås (Vet ej märke. Kanske Onehorse)

Alices täcke med 100 grams foder är  köpt på Ridersport och är av märket Haglunds.


2 reaktioner på ”VIDEO: Miljöträning med Dingo & Alice ~ 7/3-16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s