Balans!

Balans är A och O i all ridning och den börjar hos ryttaren. Om inte jag sitter i balans – hur ska jag då kunna kräva av hästen att h*n ska kunna jobba i balans?

Vikten av en välbalanserad sväng ser man tydligt i all dressyr- och hopparbete. Om man inte får till en välbalanserad sväng så kommer man med all sannolikhet inte att hamna på den tänkta, raka linje som man är på väg mot. Ska man rida upp på medellinjen och rida fram till dressyrdomaren vill man ju knappast vingla fram? Ska man hoppa en trekombination vill man ju inte komma snett in eller hoppa första hindret i en båge? För att kunna komma rakt på så måste man alltså få till en välbalanserad sväng! En korrekt utförd sväng rakriktar hästen så att träna på böjda spår förbättrar alltså även arbetet på raka spår.

Kontrollera med jämna mellanrum hur du sitter. Ett vanligt fel är att man viker sig i sidan eller lutar huvudet åt något håll. Man kan träna även utan häst genom att sitta på en stol och känna vad som händer med viktfördelningen när man gör även små ändringar. Vik dig i sidorna. Vrid på överkroppen. Ändra huvudets läge. Ha axlarna i olika höjd. Skjut fram och bak en höft i taget. Vad känner du och vad tror du att det innebär för hästen, din ridning, ert samspel som ekipage och i förlängningen resultatet?

Jag kommer att i ett senare inlägg skriva tips på övningar man kan göra för att lära känna sin sits/balans och förbättra den!

På bilden ser ni mig och Alice utföra en ganska välbalanserad ”hoppsväng”. Jag vrider mycket på huvudet när jag tittar efter nästa hinder.  Så länge man lär sig att göra så och ändå bibehålla kroppen i balans så anser jag att det är OK. Huvudet är endast vridet, det lutar inte och därmed hålls nacken ändå rak och följer kroppens raka linje. Eftersom jag här är på väg att göra en skarpare sväng kommer den stora huvudvridningen att hjälpa resten av kroppen att ge tydligare hjälper till Alice.

Tania Aalto – examinerad ridinstruktör
Erbjuder hopp- och dressyrlektioner (eventuellt lättare terränghoppning).
Har alltid en hel del häst- och ryttarutrustning (nytt och begagnat) till salu!


 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s