Böj och studsa

Här kommer ett tips på en övning för dig som vill lösgöra din häst, få den att jobba igenom hela sin kropp och stretcha sidorna.

Innan du påbörjar övningen ska ni vara ordentligt uppvärmda.
Värm upp bägge sidorna lika mycket med serpentiner och stora volter.
Se till att ni är i balans.

Börja övningen i trav. På långsidan börjar du med öppna fram till B/E (mitten på långsidan). Där lägger du en volt och travar över tre travbommar. Börja längst ut på bommen  och ju fler gånger du ridit övningen desto längre in på bommen rider du = gör volten mindre och stretchar yttersidan mer och mer.

Ur volten in i sluta. Se till att räta upp ordentligt innan hörnpasseringen! Om du inte gör det så kommer du att välta runt hästen och ni tappar balans, takt och lösgjordhet.

Fatta galopp efter hörnpasseringen och vänd in på mittlinjen. På mittlinjen ska du ha placerat minst tre stycken galoppbommar med avstånd för att få plats med ett galoppsprång mellan (längre fram i övningen ska man lägga till en bom eller ett cavaletti för att få en studsserie.

Byt varv när du kommer till kortsidan.

På den nya långsidan i det nya varvet ställer du dig i lätt sits och låter hästen sträcka ut lite – UTAN att tappa takt, balans och lydnad. Hästen får INTE dra iväg på eget bevåg utan ska lyssna på dina hjälper.

Ta tillbaka hästen i god tid innan hörnpasseringen så att ni får en samlad, balanserad hörnpassering.

Sakta av till trav på kortsidan och börja om övningen i det nya varvet.

Detta är en evighetsövning och det man gör för att avancera övningen är att lägga till fler och fler bommar samt att variera mellan markbommar och cavaletti. För mer avancerade ekipage är målet att avsluta med en serie där man blandar markbommar, cavaletti och ett eller två högre hinder.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s